De ce apare aceasta lipsa de concentrare la copii? Precum adultii, copiii se confrunta cu tot mai multe responsabilitati, mai ales in ceea ce priveste scoala. Nu de multe ori, parintii pot observa schimbari in comportamentul celor mici. Una dintre cele mai frecvente schimbari este lipsa de concentrare.
Lipsa de concentrare la scoala este primul semnal de alarma pentru parintii care observa schimbari la copii. Aceasta se poate manifesta prin note mai mici, atentie deficitara la teme, precum si greutati de memorare.
probleme de concentrare si memorie la copii
Oboseala sau chiar plictiseala se pot numara printre factorii care duc la un deficit de concentrare la copii, in timp ce la altii atentia se dezvolta in alt ritm. Exista situatii cu care parintii se pot confrunta si care sa ii duca cu gandul la o afectiune de ordin psihologic.
Atunci cand parintii observa o lipsa de concentrare si de memorie la copii doresc sa aiba un diagnostic corect. Un consult de specialitate este recomandat, iar o clinica ce are o abordare holistica si poate propune solutii inovatoare poate fi de un real folos.
Atunci cand lipsa de concentrare la copii are nevoie si de medicatie ADHD, medicul pediatru poate face recomandarile necesare pentru un tratament complet. Acestea vor ajuta creierul sa secrete dopamina si norepinefrina in cantitati normale. Acestea vor ajuta la cresterea capacitatii de concentrare.
Lipsa de concentrare la copii poate avea cauze multiple. Atunci cand acestia par ca nu reusesc sa se concentreze sau sunt hiperactivi si agitati, este recomandat un consult de specialitate la psihiatru. Este necesar ca acesta sa confirme sau sa infirme diagnosticul de deficit de atentie/hiperactivitate.
In cazul in care lipsa de atentie este datorata acestei afectiuni, exista diverse metode, printre care terapia si medicamentele, care vor ajuta copiii sa isi creasca puterea de concentrare. Astfel atat parintii, cat si cei mici isi poat relua vietile obisnuite.
Concentrarea la copii este una dintre cele mai importante premise individuale și însoțitoare ale unei învățări de succes. De fapt, problemele de concentrare sunt cele mai frecvente deficiențe în copilărie și adolescență. Sondajele realizate în rândul profesorilor arată că o mare parte dintre copii se remarcă prin neatenție și dificultăți de concentrare. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Allensbach pentru Cercetarea Opiniei Publice, 75 la sută dintre elevi au probleme de concentrare. În legătură cu aceasta, tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) apare din ce în ce mai frecvent (mai multe despre acest lucru în articolul nostru despre ADHD).
Cu toate acestea, tulburările și problemele de concentrare la copii nu se datorează neapărat ADHD. Adesea există o explicație simplă și inofensivă pentru problemele de concentrare, dar, desigur, aceasta trebuie mai întâi găsită.
Timpul în care copiii pot efectua o sarcină de concentrare este limitat și depinde de vârsta lor. De exemplu, este puțin probabil ca un copil de școală primară din clasa întâi sau a doua să fie capabil să se concentreze asupra unui singur lucru mai mult de 15 minute. Până la vârsta de opt-nouă ani, vorbim de aproximativ 20 de minute, în timp ce copiii de zece-doisprezece ani se pot concentra timp de aproximativ 25 de minute.
Pentru ca un copil să fie capabil să lucreze și să învețe într-un mod concentrat, trebuie îndeplinite anumite condiții prealabile. După cum am menționat deja, atenția joacă un rol decisiv. Alți factori care influențează concentrarea la copii pot include nutriția, calitatea aerului, somnul și exercițiile fizice.
Studiul a arătat, de asemenea, că tensiunea are un efect deosebit asupra capacității de concentrare a copiilor. 28% dintre părinți au declarat că, adesea, copilul lor nu se poate concentra. Prin urmare, este deosebit de important să se încurajeze concentrarea copiilor prin joc și fără presiune.
După cum am văzut, o presiune prea mare pentru performanță poate avea un efect negativ asupra capacității de concentrare a copiilor. Prin urmare, promovarea concentrării prin joc are avantajul că copiii își pot îmbunătăți capacitatea de concentrare și abilitățile de memorare într-un mod distractiv și fără presiune.
Imaginile cu obiecte ascunse și puzzle-urile cu greșeli sunt modalități excelente de a promova concentrarea la copii. Este nevoie de multă răbdare și de un ochi atent pentru a găsi mici greșeli sau obiecte ascunse într-o imagine.
Micile puzzle-uri intermediare sunt ideale pentru exerciții de concentrare distractive pentru copii. Cu toate acestea, condiția prealabilă este ca acestea să fie distractive pentru copil și să nu devină o constrângere.
Prin urmare, am dezvoltat un supliment alimentar care conține toate vitaminele și mineralele importante, necesare pentru o memorie puternică și o concentrare puternică. Astfel, creierul primește în mod natural ceea ce are nevoie pentru a funcționa la viteză maximă.
Multi copii intampina probleme la efectuarea temelor, la un moment dat. De obicei, aceste probleme nu dureaza mult timp, deoarece situatia care le-a cauzat initial se amelioreaza (de exemplu, un copil se adapteaza la o noua scoala sau la un profesor nou sau isi revine dintr-o situatie familiala stresanta). Pe de alta parte, problemele de la scoala ar putea continua si pot fi un semn ca scolarul are o dizabilitate de invatare sau o alta problema care necesita o atentie speciala si ajutor suplimentar.
O dificultate de invatare reprezinta o problema de citire, scriere, calcul sau memorie la un copil care are de altfel inteligenta, oportunitatea si motivatia necesare pentru a invata. Una dintre cele mai frecvente dificultati de invatare la copii este dislexia. Copiii cu dislexie au probleme in a intelege cuvintele pe care le citesc, dar pot intelege, de obicei, aceleasi cuvinte, daca sunt citite cu voce tare de catre o alta persoana. Unii copii cu dislexie au tendinta de a inversa sau citi gresit literele sau cuvintele, dupa varsta la care este normal acest lucru, de obicei in clasa intai si a doua. Un copil cu un deficit de invatare nu este neaparat mai putin inteligent decat colegii lui, dar el va avea nevoie de ajutor suplimentar pentru teme si s-ar putea considera "prost". Spune-i copilului tau ca nu este prost si ca esti mandru de punctele lui forte si de realizarile lui.
Cere scolii sa iti evalueze copilul. In Statele Unite ale Americii (SUA), prin lege, scolile publice trebuie sa ofere gratuit evaluare si tratament pentru copiii suspectati ca ar avea dificultati de invatare, probleme de comportament sau probleme emotionale care pot interfera cu procesul de invatare. De asemenea, scolile au obligatia de a implementa un Program de Educatie Individualizat, care include un plan pentru abordarea acestor probleme. Planul poate implica profesori si educatori specializati, consilier de orientare scolara, psiholog, medicul pediatru al copilului, alti profesionisti din domeniul sanatatii si, desigur, familia. In Romania, probabil ca trebuie sa apelezi la un psiholog cu pregatire si experienta in astfel de probleme.
Problema comuna a acestor copii nu este insa lipsa capacitatii de concentrare a atentiei, ci lipsa capacitatii de selectie si prioritizare a stimulilor. De fapt, ei acorda prea multa atentie la mai multe lucruri simultan (ex: zgomotul de afara, miscarile colegului de banca, tabloul de pe perete, bazaitul unei insecte etc). Pentru ei toti stimulii sunt la fel de importanti, prin urmare atentia lor se imparte egal in toate directiile.
Afectarea starii de sanatate mintala, cunoscuta sub numele de ADHD este principala cauza a dificultatii de concentrare la copii. Imposibilitatea unei persoane de a se concentra asupra lecturii ar putea fi cauza sindromului Irlen.
Consumul de substanțe este un factor agravant în pierderea memoriei și lipsa de concentrare. Alcoolul sau drogurile pot face dificilă îmbunătățirea abilităților la locul de muncă, învățarea și păstrarea unor concepte noi și chiar lipsa atenției și lipsa de concentare asupra mediului înconjurător.
Contuziile sau alte leziuni ale capului pot afecta concentrarea și memoria. Acest lucru este de obicei temporar, dar lipsa de concentrare poate persista, în timp ce contuzia se vindecă. De asemenea, miopia sau alte probleme de vedere pot provoca lipsa de concentrare.
Nutrienții pe care îi asimilează corpul nostru sunt importanți pentru sănătatea tuturor organelor noastre. Obținem toată energia și nutrienții de care avem nevoie din consumul unei diete sănătoase, extrem de importantă atât pentru o minte sănătoasă, cât și pentru a elimina lipsa de concentrare la copii și adulți.
Tratamentul medicamentos va depinde de diagnosticul specific și trebuie luat sub stricta supraveghere a unui medic. Utilizarea medicamentelor fără a cunoaște posibilele complicații și efecte secundare poate provoca alte probleme. Abuzul de medicamente nepotrivite, poate provoca lipsa de concentrare. Doar medicamentele care sunt utilizate în scopul potrivit și în doza potrivită vor ajuta lipsa de concentrare la adulți.
Astfel, concentrarea reprezintă un întreg proces neurocognitiv și nicidecum o activitate izolată. Fiecare om, indiferent de vârstă, se confruntă uneori cu probleme de atenție și de concentrare, fără a exista tendința la cronicizare. [3]
Un prim semnal de alarmă ce trebuie tras îi vizează în special pe adulții care interacționează cu școlarii ce par a avea probleme de concentrare. Chiar și atunci când situația este ceva mai severă decât în mod tipic, atitudinea adulților nu reflectă decât consecințele comportamentale ale problemelor de concentrare, fapt pentru care, nu de puține ori, se spune despre acești școlari că sunt indolenți sau needucați. [1]
Discutarea problemelor de concentrare într-un mod deschis, care să nu ofere impresia școlarului că este judecat, reprezintă principalul mod de abordare al acestei situații. Este important să i se explice faptul că orice om are anumite dificultăți așa că nu este nevoie să se simtă rușinat de dificultățile sale de concentrare și nici să se discute despre aspectele ce pot sta la baza acestora. Totuși, este oportun ca școlarului să i se ofere sprijinul spre a găsi soluții pentru a gestiona și depăși această dificultate. [1] 2ff7e9595c
Comments